فشارخون و دیابت

مبتلایان به دیابت و فشار خون بالا بیشتر در معرض خطر حمله قلبی یا سکته مغزی هستند. بنابراین، آگاهی در زمینه فشار خون در مبتلایان به دیابت بسیار مهم است.

دیابت بیماری پیچیده‌ای است و انواع مختلفی دارد، در زیر به بررسی علت بروز دیابت خواهیم پرداخت:

انسولین یکی ازهورمونی‌هایی است که سطح قند خون ما را کنترل می‌کند. دیابت زمانی بروز می‌کند که بدن ما به اندازه کافی انسولین تولید نکرده و یا انسولین تولید شده، کار آمد نباشد، که در نتیجه آن قند خون بالا می‌رود. در نوع دیگری از دیابت (دیابت نوع یک) به طور کلی انسولین در بدن تولید نمی‌شود. لازم به ذکر است که بالا بودن قند خون ممکن است به دلیل ساخته نشدن هورمون انسولین در بدن یا مقاومت سلول‌ها نسبت به آن باشد. اگر بیماری دیابت کنترل نشود، در طول زمان سطح بالای قند خون می‌تواند به عروق خونی و اعصاب آسیب برساند و باعث بیماری قلبی، سکته مغزی و مشکلات کلیه، چشم، آسیب و زخم پا شود.

فشار خون، فشاری است که قلب ما برای پمپ کردن خون به دیواره رگ‌ها وارد می‌کند.

فشار خون بر حسب میلی‌متر جیوه (mmHg) اندازه‌گیری می‌‌شود و دو عدد برای توصیف آن استفاده می‌گردند. این اعداد به شکل ۱۳۰/۸۰ mmHg نوشته و «۱۳۰ روی ۸۰» یا «۱۳ روی ۸» خوانده می‌شود. عدد اول، فشار سیستولیک نام دارد. این عدد بیشترین فشاری است که قلب هنگام انقباض و تپیدن برای پمپاژ خون به سراسر بدن از آن استفاده می‌کند. عدد دوم، فشار دیاستولیک، کمترین فشاری است که قلب در زمانی که بین ضربان‌ها در حال استراحت است، مورد استفاده قرار می‌دهد. در مثال  ۱۳۰/۸۰mmHg، فشار سیستولیک  ۱۳۰mmHg و فشار دیاستولیک  ۸۰mmHg است.

بهتر است فشار خون در افراد مبتلا به دیابت به طور منظم توسط اعضای تیم ارائه دهنده خدمات سلامت (پزشک، پرستار، مراقب سلامت در خانه‌ها و مراکز بهداشت) بررسی شود. فشار خون در افراد مبتلا به دیابت باید حداقل سالی یک بار توسط پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد.