ذهن آگاهی

ذهن آگاهی توانایی آگاهی از چگونگی احساسات در زمان حال است؛ یعنی تجربه(لحظه به لحظه) از زمان حال. فکر کردن در مورد گذشته(سرزنش و قضاوت خود) یا نگرانی در مورد آینده اغلب می تواند منجر به استرس بیش از حد شود اما با آرام و متمرکز ماندن در زمان حال می توانید سیستم عصبی خود را در تعادل نگه دارید.
ذهن آگاهی را می توان در حین فعالیت هایی مانند پیاده روی،ورزش،غذا خوردن یا مراقبه به کار برد. از طرفی، چنانچه ورزش های ریتمیک از قبیل:دویدن، پیاده روی یا دوچرخه سواری با آرامش در ذهن همراه شوند بسیار مؤثر خواهند بود. انجام ذهن آگاهی در واقع نیازمند بودن در زمان حال و تمرکز ذهن روی احساسات بدن در حال است. زمانی که ورزش می کنید می توانید روی وضعیت جسمی و حرکات بدن و چگونگی هماهنگی تنفس با این حرکات تمرکز کنید. اگر ذهنتان سمت افکار دیگر منحرف می شود به آرامی آن را به تمرکز بر روی تنفس و حرکات بدن تان برگردانید.
مراقبه در قالب ذهن آگاهی تأثیر بسیاری بر کاهش استرس دارد. تمرکز بر یک فعالیت تکراری از قبیل نفس کشیدن، بیان کردن لغات تکراری یا نگاه کردن به یک شمع، شما را در زمان حال نگه می دارد.
ذهن آگاهی به شما کمک میکند افکار و احساسات درونی تان را بشناسید و آنها را رها سازید.

مراحل انجام ذهن آگاهی

محیط آرام: مکانی دنج و آرام در منزل، محل کار،باغ یا هرجای دیگری که بتوانید بدون حواس پرتی و مزاحمت تمرین خود را انجام دهید،انتخاب کنید.

وضعیت بدنی راحت: در وضعیتی راحت قرار بگیرید اما سعی کنید دراز نکشید چون ممکن است در حین تمرین، خواب آلوده شوید. روی صندلی یا کف زمین بنشینید و کمر خود را صاف نگه دارید.

نقطه تمرکز: یک نقطهٔ تمرکز درونی(یک احساس یا صحنه خیالی )یا بیرونی (لغت یا عبارتی معنادار) را انتخاب کنید که در طول تمرین آن را تکرار کنید. می توانید چشمان خود را ببندید یا باز بگذارید. یا برای افزایش تمرکز روی شیئی در اطراف خود تمرکز کنید.

نگرش مشاهده گری به جای انتقادگر: نگران افکاری که ناخودآگاه به ذهن تان خطور می کنند و حواس تان را پرت می کنند نباشید یا به چگونگی اجتناب از آنها فکر نکنید. اگر در طول انجام ذهن آگاهی افکاری ذهن شما را درگیر می کنند،با آن ها مبارزه نکنید،بکوشید به آرامی و به تدریج توجه تان را به نقطه تمرکز خود جلب کنید.